2013. október 31., csütörtök

Ferenc pápa házasságról és "melegházasságról"

Sokan fordulatot várnak a pápától például a meleg kapcsolatok egyházi megítélését illetően: "Hátha lesz melegházasság a katolikusoknál is, mint ahogy az már annyi protestáns felekezetnél valóság".

Ferenc valóban újdonságként hat, és sajátos kijelentéseivel szinte minden őt figyelő katolikust olykor meghökkent - kit ezzel, kit azzal -, ő nem a papírforma pápája, hanem valaki olyan, aki eddig még nem volt, viszont (sokaknak meglepő módon) Ferenc mégiscsak keresztény, sőt katolikus.



Visszatérve a melegházasság kérdésére, ismeretes az álláspont, amit még Bergoglio bíborosként képviselt a szabadosság irányába mozduló argentin politikával szemben. Elfogadhatatlannak tartotta a melegházasság intézményét, ugyanis az nem házasság.

Ezek után aligha lehet meglepő, hogy Begoglio pápaként ugyanezt az álláspontot hangoztatja, legutóbb az október 25-i beszédében, ahol leszögezte, hogy "a házasság intézményét napjainkban meg kell védeni, és ebbe beletartozik, hogy meg kell védenünk azt az alapvető igazságot, hogy a házasság csakis egy férfi és egy nő közösségére alapulhat".
http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1304506.htm
(Egy későbbi postban tervezem kifejteni a katolikus/hagyományos házasság felfogás mellett szóló érveket).

A valódi házasoknak Ferenc pápa pedig azt üzente az október 26-i és 27-i homíliájáiban, hogy imádkozzanak sokat, elsősorban a miatyánk és a rózsafüzér szavaival, és a házaspárok tanuljanak meg köszönetet mondani egymásnak, valamint engedélyt, és elnézést kérni egymástól.

A pápa leszögezte, hogy a házasság nem csak papír vagy egy illő ceremónia, hanem szentség, melyben a felek isteni segítségben részesülnek, amely elégséges, hogy soha ne adják fel és soha ne váljanak el. Ferenc buzdította a fiatalokat, hogy merjenek csak szembe menni a divatos kultúrával, amely a kapcsolatokat átmenetinek tekinti - a házasság nem átmeneti. A házasságban Isten kezébe tesszük az életünket, és mint mondta, a házasság szeretetteljes nagy móka is egyben!
http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1304525.htm

Nincsenek megjegyzések: