2014. február 18., kedd

Buta és gonosz keresztények

Rendhagyó módon Csernus Imrével kezdeném. (A bölcsesség megszívlelendő, még ha a világ fiaitól is származik!) Ezt mondja:

Legyen a fejünk hideg, és a szívünk forró!

Véletlenül se fordítva, és véletlenül se legyen mindkettő forró vagy mindkettő hideg!

Miért mondja ezt Csernus? Azért, hogy egészséges személyiséggel rendelkező emberekké legyünk, és azért, hogy alkalmassá váljunk egészséges kapcsolatok fenntartására.

Ugyanezt mondja Peter Kreeft (katolikus filozófus) is más szavakkal:

Legyen konzervatív a fejünk, és liberális a szívünk!

Véletlenül se fordítva, és véletlenül se legyünk mindenestül konzervatívak, vagy mindenestül liberálisak!


Miért? Azért, hogy be ne dőljünk az emberi egyszerűsítéseknek, a hamis alternatíváknak. Nem elég igazságosnak vagy irgalmasnak lenni. A kereszténység összetett, akár a valóság, és nem egyszerű. Chesterton azt mondja, hogy egyetlenegy dolog fontos: a mindenség. Egyedül Isten egyszerű, és az egyetlen fajta egyszerűség,amelyre keresztény ember törekedhet, Isten egyszerűsége. (De Isten egyszerűségében az igazságosság és az irgalmasság tökéletes egységben vannak - így a miénkben sem lehetnek kizárólagosak.)

És ugyanezt mondja Jézus is:

Legyetek szelídek mint a galambok és ravaszak mint a kígyó!
Noha léteznek buta és gonosz keresztények, akiknek a fejük forró és a szívük hideg, a többséget mégsem ez a nyilvánvalóan szánalmas állapot fenyegeti, hanem inkább a tetszetős végletek egyike: a (rendetlen) igazságosság vagy a (rendetlen) szeretet véglete.

Azokat, akik furkósbotként használják az igazságot, noha igazuk van, az Igazság ítéli majd el, mert nem értették meg azt, hogy "irgalmasságot akarok és nem ítéletet".

  • "Annyira szeretheted csak Istent, amennyire azt az embert szereted, akit a leginkább ki nem állhatsz". (I really love God only as mach as I love the person I dislike the most.)
  • "Onnan ismerheted fel, hogy az Isten, akiben hiszel a saját kitalációd, hogy ugyanazokat az embereket utálja mint te magad is". (You can be sure your god is your invention if he hates all the same people you hate too.)
Azokat pedig, akik szeretetből mindent elnéznek, azok fogják megítélni, akiket "szerettek", mert többet ártottak nekik, mint használtak. Jobb lenne nekik, hogyha malomkövet kötnének a nyakukba... mert botrányt okoztak a kicsinyek között.



Nincsenek megjegyzések: