2015. október 4., vasárnap

Szinódusi hírek: mindent vagy semmit játszma?


Probléma: A 2014-es szinódus tapasztalata és a 2015-ös szinódus eddig előkészületei minden hitét ismerő és szerető katolikusnak problémás. Az Egyházon belüli liberális erők (főleg német oldalról) a világnak való kapituláláls szélére tolták az Egyházat a házasság és a szexualitás területén. A kérdések sajnos mindenfajta túlzás nélkül ilyenek:
- felbonthatatlan marad-e a házasság,
- engedve lesz-e a házasságon kívüli szexuális élet,
- felülemelkedünk-e azon, hogy a homoszexuális aktus eleve és mindig bűnös,
- lehet-e maj áldozni halálos bűnben, vagy
- kaphatunk-e a gyónásban feloldozást anélkül, hogy bánnánk-e a bűneinket?  
Mindezt az abszurditást az irgalom papírjába csomagolják és a "tanítás megváltoztatása nélkül" pasztorális gyakorlatként készülnek eladni. Van rá vevő bőven.
Lássuk a 2015-ös Család Szinódus eseményeit edddig:


Ez Erdő Péter prognózisa:

Aki érvénytelen házasságban él, az nem járulhat az Eucharisztiához. És úgy tűnik, hogy ebben egyre világosabb az egyház többségének is az álláspontja és a meggyőződése.


A nyílt dialógus arculcsapása. Minden borítékolva van?

  • Zéró transzparencia: A szinóduson elhangzottak (sem a plenáris, sem a kiscsoportos része) nem lesznek nyilvánosságra hozva. A sajtó számára az összefoglalókat egy a lojalitásuk alapján összeállított csapat fogja szerkeszteni és közvetíteni is, akik Baldisseri bíborosnak és Forte érseknek felelnek, a szinódus főszervezőinek, akik a tavalyi szinódus fő manipulátorai is voltak.


  • Rozoga alap: A megbeszéléseket a sokak által „krisztológiai katasztrófaként” jellemzett Instrumentum Laboris (munka dokumentum) fogja strukturálni, mely elvileg a 2014-es szinódus eredményeit összegzi, és melyet szintén Baldisseri csapata dobott össze.


  • Se javaslatok, se szavazás nem lesz: Úgy tűnik továbbá, hogy a kiscsoportok javaslatokat sem fogalmazhatnak meg, és szavazás sem lesz semmiről. Vagyis a szinódus résztvevői publikusan és érdemben semmiről nem formálhatnak véleményt.


  • A végső riport lopása: a szövegező bizottságban ugyan vannak „komoly egyházfik”, de a hagyomány mellet érvelő hangadók közül egy sem került be, míg Forte és Baldisseri berakták magukat azért biztos, ami biztos.


  • Robbanás várható: A forradalom félidőben tört ki a 2014-es szinóduson. Most Baldisseri szándéka az elejétől kezdve nyilvánvaló, és ráadásul a hithű résztvevők felkészültebbek, szervezettebbek. Az első néhány napban várható a robbanás. Ez dönt el mindent.

A kérdés csak az, hogy Ferenc pápa ezt miért hagyja? Imádkozzunk az Egyházért!



A 2014-es szinódus elemzése:


Nincsenek megjegyzések: